Claudicatio Intermittens

Claudicatio Intermittens betekent letterlijk ‘hinken met tussenpozen’ en wordt in Nederland ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Etalagebenen is de volksterm voor symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden, ofwel claudicatio intermittens. Hierbij voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking.

Behandeling

Uit onderzoek is gebleken dat speciale looptraining de meest succesvolle behandelmethode is voor een patiënt met claudicatio intermittens.  Samen met een van onze fysiotherapeuten, die gespecialiseerd is in claudicatio intermittens, stelt u samen een behandelplan op naar aanleiding van de resultaten uit het fysiotherapeutisch onderzoek én uw eigen doelen. Ter ondersteuning wordt er een aantal vragenlijsten afgenomen. Tijdens de trainingsperiode wordt er regelmatig gemeten om het effect van de looptraining te bepalen. De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 tot 3 keer per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar kan ook bestaan uit fietsen, spierversterkende oefeningen en indien nodig aanpassing van het looppatroon. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u zelfstandig trainen. Voor het behoud van het behaalde resultaat is het uitermate belangrijk om dit trainingsschema  te onderhouden en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.

bron: www.etalagebenen.nl

De diagnose Claudicatio Intermittens wordt gesteld door een arts aan de hand van een lichamelijk onderzoek en door middel van het meten van een enkel-arm index.

Bij dit laatstgenoemde onderzoek wordt de bloeddruk in beide armen en benen gemeten.