Bekkenfysiotherapie
De bekkenfysiotherapeut is er voor vrouwen en mannen die problemen hebben op het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Bekkenfysiotherapie draagt bij aan het leren de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken.
Voor welke klachten kunt u bij
de bekkenfysiotherapeut terecht?
De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Een stoornis in de spieren van de bekkenbodem kunnen leiden tot plas- of ontlastingsklachten of kunnen zorgen voor problemen op het gebied van seksueel gebied. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de volgende klachten:
- Plasklachten: urineverlies, overactieve blaas, niet goed leeg kunnen plassen, moeite met het op kunnen houden van urine.
- Ontlastingsklachten: moeite met het ophouden van ontlasting, obstipatie, buikpijnklachten.
- Verzakkingsklachten: verzakking van de baarmoeder, blaas of darmen.
- Klachten rondom de zwangerschap of bevalling.
- Pijnklachten in het bekkengebied of onderbuik.
- Seksuele disfuncties, zowel bij mannen als vrouwen.
- Bekken- of stuitklachten.
- Pre- en postoperatief, zoals bij een baarmoederverwijdering of prostaatverwijdering.
Inwendig onderzoek
Een bekkenfysiotherapeut is bevoegd en deskundig om een inwendig onderzoek te doen. Dit wordt altijd in toestemming met de patiënt gedaan en op basis van deze bevindingen wordt er een gericht behandelplan opgesteld.
We proberen u te leren rustiger en dieper te ademen en naar een positieve emotionele staat te gaan. Dat ziet u dan direct terug in een zich steeds verder normaliserend hartritme.
Behandeling
Na de intake en het lichamelijk onderzoek zal er in overleg met u een behandelplan opgesteld worden. De behandeling is in de meeste gevallen gericht op het leren bewust worden van de bekkenbodemspieren en deze op de juiste manier in te zetten. Daarnaast zullen er waar nodig is adviezen gegeven worden gericht op toiletgedrag of eet- en drinkgedrag.
Verwijzing en vergoeding
Voor bekkenfysiotherapie geldt, net als voor de andere vormen van fysiotherapie, dat het via DTF (Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie) toegankelijk is. In de meeste gevallen wordt u echter doorverwezen door de huisarts, verloskundige of specialist.
Bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Alleen voor behandeling van urineverlies is een vergoeding van 9 behandelingen uit de basisverzekering mogelijk. Bij de meeste zorgverzekeraars is hiervoor een verwijzing vanuit de specialist of huisarts nodig.
Daarnaast worden er in de praktijk nog een aantal aanvullingen op bekkenfysiotherapeutisch vlak aangeboden, namelijk:
● NIMOC
NIMOC staat voor Non-Invasive Mobilization of the Os Coccyx. Dit is een behandelvorm waarbij er met een zachtaardige, uitwendige mobilisatietechniek de afwijkende stand van het stuitje gecorrigeerd wordt. Stuitklachten kunnen ontstaan door een val op de stuit of tijdens de bevalling. Dit kan zich uiten in verschillende klachten: stuitpijn, bekkenklachten, pijn tijdens ontlasting of vrijen, pijn tijdens zitten, liesklachten of bekkenbodemproblemen.
● MAPLe
De MAPLe is een EMG systeem dat door middel van een probe, individuele spieractiviteit in de bekkenbodem per kant en dieptes kan meten. Op deze manier kan er een nauwkeurige uitspraak gedaan worden over de activiteit in de bekkenbodem, maar kan er ook doelgericht een behandeling worden ingezet.
● Echografie en behandeling bij diastase
Men spreekt van een diastase of rectus diastase als de linea alba of wel de peesplaat tussen beide spierbuiken van de rechte buikspieren is verbreed en niet meer voldoende ondersteuning kan bieden. De ernst van de diastase is vaak niet afhankelijk van de breedte tussen beide spierhelften maar door de zwakte van de peesplaat. Een diastase kan ontstaan als gevolg van een zwangerschap, een navelbreuk maar ook bij aandoeningen zoals COPD door de verhoogde buikdruk bij hoesten.
Echografie is de betrouwbaarste vorm om een diastase in kaart te brengen. Hiermee kan de ernst van de diastase worden vastgesteld en wordt duidelijk welke trainingsmogelijkheden aangeboden kunnen worden.
Mocht u zich in deze klachten herkennen of heeft u vragen over wat bekkenfysiotherapie voor uw klachten kan betekenen, neem dan contact met ons op! De bekkenfysiotherapeut bij ons in de praktijk is Anouk Zwarteveld.
